top of page

Det farligaste som finns

Regi: Fredrik Lundqvist


Regiassistent: Joséphine Wistedt


Manus: Moa Backman, Fredrik Lundqvist, Joséphine Wistedt, Titti Hilton & Daniel Scherp


Dramaturgi: Moa Backman


Koreografi & Rörelse: Joséphine Wistedt


Scenografi & Kostym: Anne Hellandsjö


Ljuddesign: Niclas Lindgren


Foto (affisch och föreställning): Jonas Jörneberg


Pedagog: Marie Sundin


Grafisk form: Mattias Abrahamsson


Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?


Vissa säger att det farligaste är att vara rädd. Att rädda människor är farliga. Ändå är rädsla något som drabbar alla. Kanske är det farligaste som finns att inte kunna hantera sin rädsla? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna? 

"Det farligaste som finns" tar även upp teman om mänskliga rättigheter, integritet och solidaritet.

 

I föreställningen möter publiken skådespelarna i flera olika roller där de berättar om och agerar kring historiska händelser där någon eller några civila utmärkt sig för sitt mod, för att de vågat göra det som är rätt trots den rädsla och de konsekvenser de fått utstå på grund av det.

 

Samtidigt arbetar de med att, i skådespelet, diskutera de olika situationerna, deras egen rädsla och hur de hade känt i de situationerna. På det viset ger föreställningen möjligheten för publiken att utan krav för vad som är "rätt och fel", själva fundera på hur de hade känt, hur de hade agerat och skapa förutsättningar för förståelse för både sig själva och andra.


Det farligaste som finns är en klassrumsföreställning som berättar historier om mod. Om verkliga människor som vågat känna, tänka och handla. Och i förlängningen – om vad det vill säga att vara människa i ett samhälle.

 

bottom of page